Kaas Fondue Fumee Protegee

Een bourgondische Bastard maakt de kaasfondue ambachtelijk ‘from scratch’. Als je daar nou niet op zit te wachten, vertrouw je reputatie dan toe aan kant-en-klare kaasfondue (maar dat wil je echt niet!). De grotgerijpte kazen uit Kaltbach, zoals de raclette kaas zijn mooi zacht van structuur, alsof je het zelf hebt gemaakt. Met dit simpele en heerlijke recept maak jij een fondue 'from scratch'.

Ingrediënten

- 300 gr Gruyère, bv. Kaltbach
- 150 gr Appenzeller, bv. Kaltbach Extra
- 200 gr Emmentaler, bv. Kaltbach
- 150 gr raclette, bv. Kaltbach Raclette
- 21/2 dl witte wijn
- 4 eetlepels witte wijn
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels maizena
- 1 borrelglaasje Kirschwasser
- 1 groot bolbrood
- Bieslook
- Peper uit de molen Dip
- 2 stokbroden
- Groenten: broccoli, bloemkool, bleekselderij
- Augurken, tomaatjes, komkommer, wortel
- Ananas, appel, banaan
- Parmaham, serranoham of schwartzwalderschinke

Benodigdheden

Bereiding

1. Haal de korst van alle kazen en rook deze zo’n 3 kwartier koud. Gebruik eikenhouten snippers en doe die in de smoker tube. Gebruik geen verdere warmtebron.

2. Rasp de kazen en hak de bieslook fijn.

3. Snijd de top van het bolbrood en verwijder zo'n 2 cm van de binnenkant. De rest duw je met je vuist in. De bodem wordt nu supercompact.

4. Snijd alle ingrediënten in kleine porties. 

5. Verhit de gietijzeren pan net voorbij handwarm. We willen geen brandblaren, gebruik eventueel de handschoenen.

6. Wrijf de pan in met een geperste knoflookteen. Zet de pan terug op het rooster en voeg witte wijn toe.

7. Strooi al roerend een grote hand geraspte kaas in de pan. Als de kaas gesmolten is, voeg je weer een hand kaas toe. Herhalen tot de kaas op is. Laat het mengsel even op het kookpunt pruttelen.

8. Maak met 4 eetlepels wijn en de maïzena een papje aan. Roer dit door het kaasmengsel.

9. Giet dan het borrelglaasje Kirschwasser in de kaas en roer kort goed door. Wat nootmuskaat en verse peper geven de fondue de juiste smaak.

10. Schenk de kaasfondue in het brood en strooi wat fijngesneden bieslook over de kaas. Als de kaas uit je zelfgemaakte broodpannetje op is snijd je het brood in stukken en verdeel je het eerlijk. Of niet eerlijk, net hoe het je uitkomt ;)

11. 3 verschillende fondue ideeën om te variëren:

  • De basis fondue met wat fijn gesneden bieslook als topping.
  • Roer eens 100 gram zachte blauwaderkaas door het kaasmengsel en strooi er rozemarijn overheen.
  • Roer een eetlepel gerookt paprikapoeder en een snufje zout door de kaas.