Spareribs in 3-2-1

Spareribs, dé all time favorite onder de slowcooking-gerechten! Begrijpelijk, want met hoogwaardig vlees en een langzaam gegaarde bereiding krijg je vlees zo mals als boter, boordevol smaak. De populaire BBQ-techniek die bekend en succesvol is, is de 3-2-1 methode, rechtstreeks uit de VS overgewaaid. Deze methode is vooral ideaal voor lekker dikke ribben, zoals buikribben. Als je dunne ribben hebt (wat in Nederland vaak het geval is), kun je de tijden iets inkorten. Reken in elk geval op zo'n 5 tot 6 uur, zonder de voorbereiding mee te tellen. Maar dat is nou net de charme ervan! Want zeg eens eerlijk, hoe kun je je zondagmiddag beter besteden?

Wat is die 3-2-1 methode eigenlijk?
Wist je dat de 3-2-1 methode perfect is voor het bereiden van spareribs op een kamado of een traditionele barbecue? Eerlijk gezegd is het een van de meest eenvoudige trucjes. De cijfers (3-2-1) geven namelijk de tijd aan die je besteedt aan elke stap van de bereiding. Dus als je snel gaat rekenen, kom je uit op een totale bereidingstijd van 6 uur. Best lang, hè? Maar laat je hierdoor niet ontmoedigen! Als je de temperatuur van je barbecue goed in de gaten houdt, heb je eigenlijk 6 uur waarin je andere dingen kunt doen.

Ingrediënten

- 4 stuks spareribs
- 25 gr. paprikapoeder
- 25 gr. zout
- 25 gr. kristalsuiker
- 12 gr. bruine basterdsuiker
- 10 gr. knoflook gevriesdroogd
- 12 gr. uien gevriesdroogd
- 1,5 tl. zwarte peper, gemalen
- 0,5 tl/ chilipoeder
- 0,5 tl. mosterdpoeder
- 1 tl. gedroogde basilicum
- 1 tl. gedroogde tijm
- 1 tl. venkelpoeder
- Snufje kaneel

Wil je sneller aan de slag? Wij hebben ook een kant-en-klare Rib Rub voor spareribs in ons assortiment!

- 1 glas appelsap
- BBQ saus

Ingrediënten laksaus

- 50 ml. chilisaus
- 50 ml. sojasaus
- 50 ml. piri-piri saus
- 1 chilipeper
- 2 tenen knoflook
- 3 el. honing

Bereiding

1. Begin met het verwijderen van het vlies aan de achterzijde van de spareribs en bestrooi de ribben ruimschoots met de kruidenrub. Het is aan te raden om dit al een dag van tevoren te doen, zodat de kruiden voldoende tijd hebben om in het vlees te trekken. Je kunt voor de kruidenrub alle kruiden ingrediënten gebruiken bij het recept of onze kant-en-klare Rib Rub voor spareribs!

2. Bereid de laksaus voor. Hak de knoflook en rode peper fijn en doe ze in een kom. Voeg chilisaus, piri-piri, sojasaus en honing toe. Meng alles goed samen tot een geheel. Als alternatief kun je alle ingrediënten in een maatbeker doen en met een staafmixer tot een glad mengsel pureren. Als je de saus niet te pittig wilt, verwijder dan de zaadlijsten van de rode peper en begin met een halve peper. Proef tussendoor om de saus naar jouw eigen smaak aan te passen.

3. Bereid je barbecue voor. Maak je barbecue klaar voor indirect grillen op een temperatuur van 100-120°C. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de kamado barbecue constant rond de 110 graden Celsius blijft. Dit zorgt voor een optimale bereiding van de spareribs.

4. Zodra de barbecue op temperatuur is, plaats je een lekbak met een laagje water in de barbecue. Zet het rooster terug op de barbecue en plaats het rib rek boven de lekbak. Zet de spareribs rechtop in het rekje en sluit de deksel. Laat de ribs gedurende 3 uur roken.

5. Na de rooksessie is het tijd om de spareribs in te pakken in aluminiumfolie, waardoor ze als het ware gaar gestoomd worden. Voordat je het pakketje helemaal dichtvouwt, voeg je wat appelsap toe aan de spareribs. Het zuur in de appelsap zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt. Voor extra smaak kun je ook een beetje barbecuesaus over de ribben smeren. Plaats de ingepakte spareribs terug op de barbecue en laat ze gedurende 2 uur verder garen.

6. Na de 2 uur in de aluminiumfolie haal je de spareribs uit de 'verpakking' en leg je ze op het rooster van de barbecue. Je zult direct merken dat de ribben al boterzacht zijn. Maar nog even geduld, je kunt de spareribs nog extra smaak geven met de laksaus.

7. Breng een royale hoeveelheid laksaus aan op de spareribs. Herhaal deze stap elke 20 minuten voor het beste resultaat.

8. Na een uur is het moment aangebroken: de spareribs mogen van de barbecue. Maak je klaar voor een sensationele smaakervaring! Je zult genieten van heerlijk malse spareribs met een subtiele rooksmaak. Laat de zoet-pittige saus je verrassen met de overheerlijke smaak.

9. Geniet van je heerlijke spareribs en laat het je goed smaken!