Alles over houtskool voor je kamado

Houtskool of briketten? Wat gebruik ik in mijn kamado barbecue?
Wat is de beste houtskool voor in een kamado? Een veel gestelde vraag. Er zijn vele keuzes en niet alles is zomaar geschikt voor jouw kamado. De tijd van een zakkie halen bij het tankstation of de supermarkt is voorbij! Vanaf nu kies jij voor kwalitatieve brandstof!

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van het gebruik van houtskool als brandstof voor je kamado. We zullen de verschillende soorten houtskool bespreken en de impact ervan op het gebruiksgemak, de smaak en de kwaliteit van je gerechten uitlichten. Het maken van de juiste keuze voor de brandstof is echt van belang als jij het beste uit jouw kamado wil halen en heerlijke maaltijden wil bereiden.

Hoe wordt houtskool eigenlijk gemaakt?

Houtskool wordt gemaakt door hout te verbranden in een omgeving met weinig zuurstof, wat pyrolyse wordt genoemd. Meestal wordt hardhout zoals eiken, beuken, esdoorn of hickory gebruikt voor de productie, vanwege de hogere dichtheid en betere kwaliteit. Het hout wordt gestapeld met ruimtes ertussen voor luchtstroom. Daarna worden de houtblokken aangestoken en wordt de luchttoevoer beperkt om een zuurstofarme omgeving te creëren, zodat het hout gaat verkolen tot houtskool. Na afkoeling wordt het verkoolde hout geoogst als pure houtskool zonder toevoegingen of chemicaliën.

Geen briketten?

We gebruiken dus een natuurlijk product, zonder chemicaliën. Voor briketten geldt dat niet..

Briketten zijn fijngemalen houtskool die met bindmiddelen, zoals zetmeel of klei, in een compacte vorm geperst zijn. In tegenstelling tot houtskool kan het bindmiddel in briketten soms een smaakafwijking veroorzaken. Een ander nadeel is dat ze voor nogal wat as zorgen. Door de snelle verbranding moet je dus vaker bijvullen én schoonmaken.

Houtskool reageert ook nog eens veel sneller op de veranderingen die jij met de luchttoevoer van je kamado maakt. Dat is nodig als je werkt met kerntemperatuur.

Briketten zijn dus een no go voor de kamado en low & slow recepten, waarbij de brandstof juist lang moet kunnen verwarmen. En we gaan natuurlijk ook voor een optimale smaak en kwaliteit voor jouw gerecht.

Soorten houtskool

Grote blokken van restaurantkwaliteit willen we. Die gaan lang mee en zorgen ervoor dat je de temperatuur beter kunt reguleren. Qua grootte moet je denken aan minimaal vuistgrootte. Perfect voor low & slow bereidingen Maar welke soorten en ‘smaken’ zijn er nu eigenlijk?

Quebracho

Quebracho Blanco, vanwege zijn extreme dichtheid ook wel bekend als ‘bijlbreker’, is 40% harder dan andere houtskoolsoorten en heeft daardoor een langere brandtijd. Je geniet urenlang van barbecueën op hoge- en lage temperaturen. De heerlijke aroma’s van de rook geven een perfecte bbq smaak. Het opstarten van het houtskool heeft enige tijd nodig, maar is binnen 10 minuten gebruiksklaar. Vanwege het niet vonken, de lange brandduur, hoge temperaturen en een zeer laag asgehalte ben je snel fan van deze houtskool. Ideaal voor alle soorten Kamado barbecues.

Kenmerken:
- Perfect voor low & slow gerechten
- Rooksmaak: smaakvol
- Extreem heet op te stoken
- Brandt ca. 10 uur op hoge temperatuur
- Restaurantkwaliteit
- 100% natuurlijk
- Zuid-Amerikaanse steeneik
- Makkelijk aan te steken
- Van pizza’s tot low & slow bereidingen en caveman style gerechten

Marabu

De Marabu is een speciale houtskoolsoort. Het houtskool is afkomstig uit Cuba en wordt daar gezien als onkruid. Het houtskool heeft ten opzichte van andere houtskool een andere structuur. Meer stokvormig met een lengte van 10-30cm. Marabu houtskool brandt langer dan de meeste houtskoolsoorten. Het aansteken van de Marabu duurt enkele minuten en kan wat lastiger zijn, maar dit resulteert vervolgens in een zeer stabiele temperatuur en lange brandduur. Het biedt verder een lichte rooksmaak, die als aromatisch ervaren wordt. Kortom, de Marabu is een van de beste houtskoolsoorten voor de low & slow sessies op de kamado.

Kenmerken:
- Perfect voor low & slow gerechten
- Rooksmaak: Lichte specifieke smaak
- Extreem heet op te stoken
- Brandt ca. 8 uur op hoge temperatuur
- Restaurantkwaliteit
- Hoge dichtheid
- 100% natuurlijk
- Struikgewas uit Cuba
- Iets lastiger aan te steken

Birch & Oak

Birch & Oak. Een blend van berk en eik zorgt, door de restaurantkwaliteit houtskool brokken, voor een perfecte luchtstroom door je barbecue. Hierdoor is de temperatuur precies af te stellen en dus zeer geschikt voor elke kamado. De combinatie van de berk en eiken zorgt ook voor een lekkere smaak, zonder hierbij overheersend te zijn voor je gerechten. Ideaal voor de low & slow sessies en natuurlijk ook voor grill liefhebbers. Met deze milde eiken en beuken grillsmaak, maak je zeker indruk met je vlees, vis en groenten.

Kenmerken:
- Perfect voor low & slow gerechten, grillen en pizza
- Rooksmaak: neutraal
- Heet op te stoken
- Brandt ca. 6 uur op hoge temperatuur
- Restaurantkwaliteit
- 100% natuurlijk
- Berken- en eikenhout uit Europa
- Makkelijk aan te steken

Birch & Aspen

Birch & Aspen. Houtskool van berken- en espenhout is perfect voor low & slow, maar kan in een handomdraai gebruikt worden voor een hot en fast sessie. Ondanks de vele kookmethoden is de temperatuur verfijnd af te stellen en geschikt voor elke kamado. De berken en esp zorgt, nadat het eenvoudig is aangestoken zonder vonken, voor een gematigde rookafgifte zonder hierbij overheersend te zijn voor je gerechten. Al met al een houtskoolsoort dat kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden.

Kenmerken:
Allrounder: perfect voor low & slow of hot & fast gerechten
Rooksmaak: neutraal
Heet op te stoken
Brandt ca. 3 uur op hoge temperatuur
Restaurantkwaliteit
100% natuurlijk
Berken- en espenhout uit Europa
Makkelijk aan te steken

Birch & Hornbeam

Birch & Hornbeam. Een blend van berk en haagbeuk bestaat uit grotere houtskool brokken met een hoog koolstofgehalte. Het houtskool is daardoor zeer geschikt voor low en slow sessies op de kamado, maar ook voor het kortere grillwerk. Door de grote houtskoolsortering is de luchtstroom door de barbecue goed, waardoor de temperatuur eenvoudiger gecontroleerd kan worden. Door de combinatie van de berk met haagbeuk is er een blend ontstaan die erg simpel aansteekt en ook een fijne rooksmaak afgeeft.

Kenmerken:
- Zeer geschikt voor low & slow of grillen
- Rooksmaak: subtiel
- Heet op te stoken
- Brandt ca. 3 uur op hoge temperatuur
- Restaurantkwaliteit
- 100% natuurlijk
- Berken- en haagbeukenhout uit Europa
- Makkelijk aan te steken

Acacia Black Wattle

Acacia Black Wattle. Een blend van acacia en eucalyptus is perfect als je op zoek bent naar houtskool dat gemakkelijk ontsteekt, zeer hoge temperaturen kan behalen, maar ook nog eens geschikt is voor langere sessies op je kamado! Ook zorgt de lage rookafgifte in combinatie met het pure koolstof dat het houtskool voor elke gewenste barbecuesessie gebruikt kan worden. Kortom; of je aan de slag gaat met low en slow of met hot en fast, de acacia kan het allemaal.

Kenmerken:
- Allrounder: perfect voor low & slow of hot & fast gerechten
- Rooksmaak: neutraal
- Kan snel hoge temperatuur bereiken
- Restaurantkwaliteit
- 100% natuurlijk
- Van de Black Wattle boom uit Afrika
- Geeft weinig rook af

Houtskool aanmaken

Zeker als beginnende kamado gebruiker ben je benieuwd hoe je de kamado aansteekt en hoe je binnen 15 minuten op een temperatuur van zo’n 200 graden bereikt. Dit is helemaal niet zo moeilijk. We geven je wat tips om het snel onder de knie te hebben.

1. Gebruik de juiste methode om je kamado aan te steken.
2. Zorg voor het juiste gebruik van houtskool en aanmaakmateriaal.
3. Zorg dat je kamado vrij is van asresten.

Volg deze stappen altijd, ongeacht wat je gaat bereiden en welke temperatuur je wilt bereiken, of het nu hot & fast of low & slow is. Na het doorlopen van de stappen kun je de kamado verder instellen (direct of indirect) en de gewenste temperatuur bepalen.

Stappen voor het aansteken van je kamado:

1. Zet de onderste luchtschuif volledig open en het deksel open. Vul je kamado ongeveer voor de helft met houtskool. Heb je een houtskoolmandje in je kamado? Vul het dan tot boven de rand. Ongeacht je bereidingstijd of temperatuur, gebruik altijd dezelfde hoeveelheid houtskool. Wat je niet gebruikt, blijft er gewoon in liggen voor de volgende keer.

2. Maak een diepe kuil in de houtskool door de grotere stukken opzij te leggen. Als aanmaakwokkel gebruiken we de Fire Starter van The Bastard. Leg er eentje in de kuil en draai het een paar slagen uit elkaar.

3. Bouw met de grotere stukken houtskool een luchtige piramide over de kuil. Zorg ervoor dat het geheel luchtig blijft, anders krijg je veel rookontwikkeling omdat de wokkels dan niet voldoende zuurstof krijgen.

4. Steek de aanmaakwokkels aan, zodat het vuur door de houtskool heen gaat en deze goed ontvlamt. Laat ze ongeveer 7 minuten branden met het deksel open, totdat ze zijn opgebrand.

5. Sluit vervolgens het deksel en zet de bovenste luchtschuif volledig open. Door de hitte die je hebt gecreëerd, wordt via de onderste luchtschuif veel verse zuurstof aangezogen, waardoor de temperatuur snel verder oploopt. Na ongeveer 8 minuten zou je op 200 graden moeten zitten.

Wil je letterlijk binnen 1 minuut gestart zijn? Ga dan voor de One Minute Lighter Black. Een veilige en supersnelle manier om je kamado aan te steken of tussentijds op te stoken.

Houtskool bewaren

Houtskool functioneert optimaal als het wordt opgeslagen in een droge omgeving. Een bewaarbox is daarom een must have voor iedere barbecue liefhebber. Met een inhoud van 62 Liter is de bewaarbox geschikt voor alle 10- & 15KG houtskoolzakken. Verder heeft de bewaarbox (box + deksel) een draagkracht tot +- 300(!) KG.

Rookhout

Met smaakmakers kun je rook toevoegen in de kamado en jouw gerecht dus een extra (intense) rooksmaak geven. Gebruik hiervoor de Smoker Box of Tube Smoker. Hierin gaan de snippers smeulen in plaats van verbranden en geven ze meer rooksmaak af.

Chips

De rook chips branden zo’n 5 tot 15 minuten, maar geven in die korte tijd erg veel smaak aan je gerecht.

Hickory Wood
- 100% hickory (familie van de walnoot)
- Een klassiek Amerikaanse barbecue houtsoort
- Sterke aromatische en pittige rookgeur en -smaak
- Ideaal voor kip, rund, lam en varkensvlees
- Te gebruiken met een Smoker Box of Tube Smoker

Cherry
- 100% kersenhout
- Milde en fruitige rookgeur
- Ideaal voor vis, rund, lam, varken, kip en groenten
- Te gebruiken met een Smoker Box of Tube Smoker

Oak
- 100% eikenhout
- Medium tot sterke authentieke rooksmaak
- Ideaal voor lam, rund, borststuk en worstjes
- Te gebruiken met een Smoker Box of Tube Smoker

Smaakmakers

Ook de pastilles met aroma gaan in de Smoker Box of Tube Smoker. Door de compactheid roken deze smaakmakers langer.

- Appel (Manzano): varken, kip, vis en vega
- Citroen (Limonero): varken, kip, vis en vega
- Druif (Sarmiento): varken, rund, lams, kip en vega
- Rozemarijn (Romero): varken, rund, kip en vis
- Sinaasappel (Naranjo): varken, rund en kip
- Tijm (Tomillo): varken, rund, lams, kip en vega
- Walnoot (Nogal Hickory): varken, rund, lams en kip
- Whiskey & Bourbon: varken, rund en kip

Rookplankje

Met een rookplankje van cederhout creëer je eigenlijk een soort plate setter en plaats je direct op het rvs rooster. De plank zal flink gaan roken en die rook trekt dus in dat lekkere stuk zalm of picanha dat erbovenop ligt. Of je het plankje eerst in water moet leggen, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij, en onze masterclass chefs van The Bastard, vinden dat dit niet nodig is. Een nat plankje gaat namelijk stomen. 

- 100% cederhout
- Ideaal voor vis, rund, lam, varken, kip en groenten
- 60 minuten voor gebruik in water
- Formaat: 40x21x1cm