Barbacao Beef Stew

Stoofvlees staat in de lage landen bekend als een echt herfst- of wintermaal, maar in de Mexicaanse keuken is deze geurige pot het hele jaar door populair. Maak bij voorkeur meer dan je nodig hebt want dit stoofvlees is uitermate geschikt om te gebruiken in of bij andere gerechten. Denk aan gepofte aardappel met stoofvlees, nacho’s, hamburger topping of gebruik het voor bitterballen! 

Ingrediënten

- 1,5 kilo brisket flat
- Zout en peper
- 2 rode pepers
- 3 witte uien
- 6 knoflooktenen
- Olijfolie
- 1 flesje bier naar keuze
- 1 deciliter runderbouillon
- 1/2 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1/4 eetlepel kruidnagelpoeder
- 3 laurierbladen
- 3 plakken kruidkoek
- 2 stuks rookhout eiken chunks

Bereiding

1. Verwijder de harde vetten van de brisket en strooi er wat zout en peper over.

2. Snipper de rode pepers inclusief de zaadjes.

3. Snijd de uien in plakken van ca. een halve centimeter en snijd de plakken door de helft.

4. Daarna snipper je ook de knoflooktenen.

5. It’s time for fire! Verwarm The Bastard tot ongeveer 110-120 °C indirect en rook de brisket ongeveer 1 uur.

6. Haal het vlees van The Bastard en verwijder de plate setter. Draai het frame van de plate setter om, zodat de Dutch oven hoger in The Bastard komt. Verhoog de temperatuur naar 160-170 ÅãC. Nu de temperatuur geleidelijk stijgt, snijd je het vlees in 6 à 8 grote stukken.

7. Zodra de Dutch oven op temperatuur is voeg je een scheut olijfolie toe en braad je het vlees rondom aan. Wanneer dit is gebeurd, haal dan het vlees uit de Dutch oven en plaats het in een aparte bak.

8. Fruit de pepers, uien en knoflook aan in de achtergebleven olie in de Dutch oven en voeg daarna het vlees weer toe.

9. Schenk het biertje erover.

10. Als het begint te koken voeg dan de runderbouillon, komijnpoeder, oregano, kruidnagelpoeder en de laurierbladen toe.

11. Laat het geheel ongeveer 2 uur rustig pruttelen. Houd wel af en toe in de gaten of The Bastard nog goed op temperatuur is. Na 2 uur voeg je de plakken kruidkoek toe en verwijder je het deksel van de Dutch oven. Laat weer 2 uur pruttelen.

12. Doordat het deksel eraf is, zal het vocht verdwijnen en de saus indikken.

13. Nu de kruidkoek is opgelost roer je nog even goed door en plaatst je het deksel terug op de Dutch oven. Laat weer 1 uur pruttelen. Het vlees zal nu uit elkaar vallen.

14. Lekker met: serveer met aardappelpuree van gepofte aardappels en breng dit op smaak met frietkruiden. Serveer het stoofvlees met de puree in een tarwe tortilla, voeg wat mayonaise toe en rollen maar!