Charbecue

Dit is een traditioneel varkensvleesgerecht uit de Kantonese keuken. Een van Taks, eigenaar van restaurant Mei Wah in Eindhoven, zijn favoriete gerechten omdat het hem herinnert aan zijn roots. Vandaag de dag kan je het overal eten, iedereen maakt zijn eigen variant, maar het sappig geroosterde varkensvlees blijf herkenbaar. In Taks zijn gerecht worden de nekken van het Ibérico varken gebruikt. Waarom? Omdat de vetten van het Ibérico varken, de Char siu nog meer karakter en verfijning geeft. Let op, alle ingrediënten zijn te koop bij de grotere toko’s en gebruik het juiste merk. Dit is een mededeling en geen advies.

Ingrediënten

- 1 kilo nek van het Ibérico varken (cabacero)
- Zout
- 8 eetlepels maltose (moutsuiker)
- 8 eetlepels honing
- 1 deciliter Taiwan Shaoshing rijstwijn
-  4 eetlepels sesampasta van Mee chun
- 4 eetlepels sweet ground bean sauce van Mee chun
- 4 eetlepels hoisinsaus
- 2 eetlepels premium dark soy Pear River Bridge |
- 2 eetlepels premium light soy Pearl River Bridge
- 1 eetlepel vijfkruidenpoeder

Bereiding

1. Dep de Ibérico goed droog met keukenpapier. Masseer het vlees met een halve eetlepel zout en zet het een paar minuten aan de kant.

2. Maltose is erg hard en moeilijk uit de pot te krijgen, verhit het even in de magnetron of au bain-marie om het wat vloeibaarder te maken.

3. Meng alle ingrediënten in een kom tot dat je een egale massa krijgt. Dep nu het gezouten vlees weer droog. Leg het vlees in de marinade en masseer het goed in het vlees. Laat ongeveer 12 tot 24 uur afgedekt met vershoudfolie rusten in de koelkast.

 

4. Breng The Bastard op een temperatuur naar 185 °C indirect. Leg het vlees uit de marinade op het gietijzeren rooster en doe de deksel dicht. Houd de marinade bij de hand, want je gaat de Ibérico elke 5 minuten insmeren met de marinade. Doe dat ongeveer vijf keer. Na een half uur laat je het nog 15 minuten met rust op het gietijzeren rooster.

5. Na 45 minuten is de Char siu klaar om van het rooster af te halen