Mc Mokum

Dit broodje was eens de ster in de geruchtmakende reclame van Old Amsterdam. Helemaal terecht! Een goed stuk brood, een sappige burger en een dikke plak Old Amsterdam.

Ingrediënten

Voor 4 burgers

- 2 rode uien
- 25 g boter
- 2 el suiker
- 2 el balsamicoazijn
- zout en versgemalen zwarte peper
- naar smaak 4 el mayonaise
- 2 tl pittige pimentón (of pittig paprikapoeder)
- 750 g rundergehakt op kamertemperatuur
- 2 el sojasaus
- 2 el worcestersaus
- 4 el olijfolie
- 8 plakjes pancetta
- 4 plakjes Old Amsterdam
- 1 grote tomaat
- 8 sneden rustiek, stoer brood
- 4 blaadjes kropsla, gewassen

Bereiding

1. Snijd de ui in ringen.

2. Smelt de boter in een gietijzerenpan en bak hierin de uien met de suiker.

3. Laat de suiker karamelliseren, blus af met balsamicoazijn en gaar de uien nog 5 minuten op zacht vuur.

4. Breng op smaak met zout en zwarte peper.

5. Meng intussen de mayonaise met de pimentón.

6. Meng het gehakt met de sojasaus en de worcestersaus en voeg naar smaak zout en zwarte peper toe. 

7. Vorm ballen van ongeveer 185 gram per stuk en druk die plat tot burgers.

8. Bestrijk ze met olijfolie en bak de burgers op The Bastard in 4 tot 5 minuten per kant mooi bruin.

9. Bak intussen de pancettaplakjes licht krokant.

10. Leg de plakjes pancetta en de plakjes Old Amsterdam op de burgers, dek af met het deksel van The Bastard en laat de kaas in ongeveer 30 seconden smelten.

11. Snijd de tomaat in vier dikke plakken.

12. Bestrijk vier sneden brood lekker dik met de spicy mayonaise en bouw de burgers op: eerst een blaadje sla, vervolgens een plak tomaat, dan de burger en ten slotte wat gekaramelliseerde uienringen