Gegrilde zalm op cederhout

Dit recept voor gegrilde zalm op cederhout is een heerlijk gerecht dat perfect is voor liefhebbers van gegrilde vis. De zalmfilet wordt gemarineerd met jeneverbessen, oregano en citroen, en vervolgens op cederhouten planken gegrild. Het cederhout voegt een heerlijk rokerig aroma toe aan de zalm, terwijl de marinade zorgt voor een perfecte balans van smaken. Met behulp van de OFYR wordt de zalm gelijkmatig gegaard en krijgt hij een mooie textuur. Dit recept is een geweldige manier om indruk te maken op je gasten met een smaakvol en uniek gerecht.

Ingrediënten

- 1 zalmfilet (1,5 kg, geschubd)
- 1 citroen
- 1,5 el jeneverbessen
- 1 bosje oregano
- 2 afgestreken el fleur de sel
- 2 dl rum
- Versgemalen peper

Benodigdheden

- OFYR Vuurschaal
- Cederhouten planken
- OFYR Tang
- OFYR Afdekhoes
- Vijzel
- Pepermolen

 

De OFYR Cederhouten planken zijn een multifunctionele accessoire die op de kookplaat te gebruiken zijn. De cederhouten plankjes geven niet alleen een heerlijke rooksmaak aan je gerechten, maar ze vertragen het garingsproces ook nog met circa 50%. De plankjes kunnen daarnaast gebruikt worden om gegaard voedsel op de hete plaat warm te houden alvorens het te serveren.

Bereiding

1. Week het cederhout in rum.

2. Ontbeen de zalmfilet.

3. Vermaal de jeneverbessen met het zout in een vijzel, voeg de versgemalen peper toe (20 slagen van de molen) en verdeel dit mengsel over de zalm.

4. Plaats de helft van de oreganotakjes op een cederhouten plank en leg de zalm er bovenop.

5. Bedek de zalm met flinterdunne plakjes citroen en de resterende oregano.

6. Besprenkel met olijfolie en zet het tweede cederhouten plankje schuin tegen de andere. Laat 45 minuten staan.

7. Steek het vuur aan in de OFYR zodat deze heet is wanneer je begint met koken. Lees hier wat het beste hout is om te gebruiken!

8. Plaats de zalm, bedekt met het cederhout, op de hete OFYR, met de huid naar beneden, gedurende 25 minuten. Draai de zalm regelmatig horizontaal om.

9. Om te voorkomen dat het cederhout vlam vat, besprenkel of spray het hout regelmatig met water.

10. Na 25 minuten draai je de zalm om en laat je hem nog 10 minuten garen. Draai de zalm nog één keer verticaal om en verwijder de bovenste cederhouten plank, de oregano en de citroenschijfjes.

11. Serveer één stuk zalm per persoon op een bord, besprenkeld met een royale scheut olijfolie.

Bekijk de video