Focaccia

Een brood bakken op The Bastard? Ja tuurlijk! Het vuur laait hoog op, de geur van smeulend hout en gloeiende kolen vult de lucht. Jij staat voor de gloeiende Bastard, gewapend met dit recept voor een zachte en geurige focaccia. Je bereidt het deeg met liefde en geduld, terwijl het vuur steeds heter wordt. Wanneer het deeg klaar is, leg je het op het rooster van de BBQ en kijkt toe terwijl het langzaam rijst en een prachtige goudbruine kleur krijgt. De geur is onweerstaanbaar, en wanneer het eindelijk klaar is, snijd je het open en geniet je van de zachte, aromatische smaak. Dit is BBQ’en op zijn best! 

Ingrediënten

- 480 gram bloem
- 2 tl zout
- 2 tl gedroogde gist
- 470 ml water
- Boter om in te vetten
- 180 ml olijfolie
- Optie: verse kruiden, olijven, tomaten of ui naar smaak.

Bereiding

1. Doe bloem, zout, gist en water in een kom. Roer met een spatel tot het een beetje plakkerige bal wordt. Giet er wat olijfolie overheen en verdeel het over de bovenkant van het deeg zodat het niet uitdroogt. Dek de kom af en zet het in de koelkast voor 18-22 uur. 

2. Verwarm de Bastard met indirecte twee zone-warmte voor op 220 graden.

3. Vet de binnenkant van een Cast Iron Fry Pan of Bastard Bread Pan in met boter en druppel wat olie in het midden. Haal het deeg uit de koelkast, trek het van de zijkanten van de kom af en vorm weer een bal. Plaats voorzichtig de bal deeg in het midden van de pan.

 
 

 

4. Laat de pan onaangeroerd (gewoon op het aanrecht, niet in de koelkast) staan ​​voor nog eens 3-4 uur totdat het ongeveer in grootte is verdubbeld.

5. Druppel nogmaals olijfolie over het deeg en druk met je vingertoppen recht naar beneden in het deeg om 3-4 keer putjes te maken. Voeg eventueel wat extra olijven, ui of kruiden toe naar smaak.

6. Plaats de focaccia op de indirecte kant van de Bastard. Bak gedurende 30 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal van de grill, schuif het brood uit de pan en laat het afkoelen op een rek.