Bisque van gamba's

Een smaakvolle bisque (soep van schelpdieren), rijk van smaak en toch eenvoudig te bereiden. De traditionele methode voor het verwerken van de schalen en koppen van garnalen.

Ingrediënten

• 1 kilo ongepelde (grote) gamba's
• Klontje boter
• Zout en peper
• 1 el paprikapoeder
• Mespunt cayennepeper
• 2 el bloem
• Flinke scheut sherry
• 1 winterpeen
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• Bosje tijm
• 2 laurierblaadjes
• 1 el tomatenpuree
• 2 garnalenbouillonblokjes
• 100 ml slagroom

Bereiding

1. Maak de gamba's schoon door de koppen er af te trekken en het lijf van de gamba's te pellen. Gooi niks weg! Was de gamba's en dep deze droog. Bewaar de gamba's afgedekt in de koelkast.

2. Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de gambakoppen- en schalen in totdat ze roze zijn. Breng op smaak met peper en zout, voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak nog eventjes mee. Blus de gambakoppen vervolgens af met een flinke scheut sherry. Voeg dan de bloem toe en roer goed door.

3. Maak de ui en knoflook schoon en snijd samen met de winterpeen in stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak eventjes mee. Bak dan ook even de tomatenpuree mee. Voeg vervolgens zoveel water toe, met de bouillonblokjes, totdat alles net onder staat. Voeg nu ook de tijm en laurier toe en laat op laag vuur een half uurtje trekken (zonder deksel).

4. Pak een staafmixer en pulse de gambabouillon een paar keer heel grof zodat de koppen net kapot zijn, zo krijg je namelijk nóg meer smaak uit de koppen. Zeef de bisque vervolgens (eventueel ook door een kaasdoek of oude theedoek) en voeg de slagroom toe. Warm de bisque nog even goed op.

5. Bak ondertussen de gamba's in een klontje boter aan beide kanten totdat ze mooi roze zijn. Verdeel de gamba's over 4 kommen en schep hier de bisque bij.